Tuinen

Michiel van der Kaaij (Intendant Kunstvereniging Diepenheim)

Men noemt Diepenheim wel eens een Gesamtkunstwerk. Inderdaad lijkt in het kleinste stadje van Overijssel, gelegen te midden van zes landgoederen, kunst de hoofdrol te spelen. Stralend middelpunt is Kunstvereniging Diepenheim, kortweg de Kunstvereniging, gevestigd in een hypermodern gebouw en in een voormalig schooltje waar sinds enige jaren ruimte is gecreëerd voor Drawing Centre Diepenheim. In Diepenheim kun je ‘de kunstenaar aan het werk zien’. Veel van het werk dat getoond wordt in de tentoonstellingen in beide gebouwen is dan ook ter plekke ontstaan. Maar dat blijft niet beperkt tot deze gebouwen. Kunstenaars en bezoekers trekken er ook op uit, ze dwalen en verdwalen. De Kunstvereniging draagt dan ook niet voor niets als motto ‘Uitzicht zonder eind’ dat we ontlenen aan het gedicht Uit nutteloze noodzaak van Ramsey Nasr. Daarin zitten connotaties van vrijheid, ruimte en ademen, tegelijkertijd schuurt het motto een beetje. Een uitzicht zonder eind kan beangstigend zijn: waartoe zal dit leiden? Dat vroegen veel mensen zich ook af toen wij de essentie van de opdracht aan de kunstenaars in het kader van het project The Non Urban Garden. Tuinen van de 21e eeuw schetsten: kom op basis van artistiek onderzoek tot een ontwerp van een Non Urban Garden ergens in Oost- Nederland, met Diepenheim als epicentrum. De vier realiseringen zijn uiteenlopend:

De tuinen hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal – vooralsnog – binnen de grenzen van Diepenheim gebleven. Dat kan ook want het uitzicht is eindeloos.

De Locaties

Voor meer informatie over The Non Urban Garden kunt u terecht bij Kunstvereniging en Herberg de Pol te Diepenheim.

Mocht u de kaart zelf willen printen of digitaal willen hebben, u kunt de kaart hier downloaden.

Bij bezoek aan de Boomtuin van Jeroen Kooijmans per auto gelieve via de Borculose weg naar het aangegeven adres van parkeerplaats reizen.