Open expertmeeting The Non Urban Garden

Kunstvereniging Diepenheim heeft al jaren een speciale belangstelling voor tuinen, wat zich onder andere heeft geuit in diverse tuinprojecten zoals het Gazebo van Urbain Mulkers met meer dan 1300 hosta-soorten en de vlinder-, seringen- en wintertuin van herman de vries.

In het nieuwe project ‘The Non Urban Garden’ zijn verschillende kunstenaars gevraagd om op basis van artistiek onderzoek te komen tot een visie op ‘De tuin van de 21e eeuw’ en deze te vertalen naar een ontwerp. Uit deze twee vragen zijn vier ontwerpen gekomen die in 2013 en 2014 in Diepenheim zijn gerealiseerd. Een van de projecten is ‘De onbegrensde tuinen’ van Birthe Leemeijer waarvoor zij met behulp van vele vrijwilligers 70.000 tulpenbollen heeft geplant in en rondom Diepenheim. Jeroen Kooijmans creëerde een tuin in een 250 jaar oude eik vlakbij het landgoed Westerflier, Edward Clydesdale Thomson plaatste een hek rondom Diepenheim en Doris Denekamp en Jimini Hignett roeren het probleem van de bijensterfte aan door middel van een tuin met rijen bijenkasten.

Bij dit project verschijnt een boek getiteld The Non Urban Garden. Tuinen van de 21e eeuw dat deze middag gepresenteerd wordt. Dit boek van AFdH Uitgevers biedt een overzicht van alle vier de tuinen, met daarin het artistiek onderzoek, de ontwikkeling(en) en diverse interviews met deskundigen, waaronder tuinarchitect Piet Oudolf. Ook bevat het boek essays van Erik de Jong (Artis-hoogleraar UvA), Ann Meskens (filosofe, hovenier) en Saskia de Wit (tuin- en landschapsarchitect, universitair docent TU Delft).

Op de expert meeting presenteren de vier kunstenaars hun gerealiseerde ontwerp. De essayisten reflecteren op The Non Urban Garden. Kunstenaars en essayisten gaan met elkaar en met het publiek in debat. Aansluitend worden de vier tuinen bezocht. De kunstenaars zijn ter plekke aanwezig om nadere uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

De expert meeting vindt plaats op zaterdag 10 mei in het Ottenhuis te Diepenheim van 9:45 tot 17:30. De hele dag is verzorgd met koffie, thee, lunch en borrel.

Graag horen wij van u of u interesse heeft hierbij aanwezig te zijn via info@kunstvereniging.nl.

De bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Partners: ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en AFdH Uitgevers