VERBERGEN met Jeroen 

Jeroen Kooijmans bedacht met De boomtuin een sprookjesachtige zwevende tuin in een monumentale eik midden in het landschap. Een opgetild platform in een boomkroon, een onzichtbare wereld binnen een wereld. Ontstaan vanuit een oerdrift ‘ruimte te maken’ en nieuwe dimensies aan de wereld toe te voegen. Een motief dat parallellen toont met de eerder beschreven metropolitane landhonger. Deze ‘tuin’ kenmerkt zich als tamelijk afgebakend, hijvormt een duidelijk vastgestelde plek.

Alhoewel voor iedereen toegankelijk draagt deze tuin het gevoel uit van privaatheid. Van wie is deze tuin – en mag ik er zomaar in? Hij appelleert direct aan onze nieuwsgierigheid en de wens om even zo brutaal te zijn om de trap op te lopen en te ontdekken wat zich boven in de boom afspeelt. Het ontwerp biedt ons, als bezoeker of toeschouwer, een uitzonderlijke kans om een blik te werpen in ‘iemand anders’ geheime wereld, en je deze voor even toe te eigenen. In een tijd waar menigeen zijn of haar buren niet eens kent, wordt het verlangen voor sommigen om te weten wat de ander in zijn of haar domein uitspookt juist des te groter.

Bovenal vormt deze tuin een uitzondering of exclusie ten opzichte van de (metropolitane) context. Dat maakt dat in deze tuin de omgeving even niet meer bestaat en tijd geen rol lijkt te spelen. Hij vormt een toevluchtsoord, een luwe plek in de metropolitane orkaan. Waar je even kunt doen en laten wat je wilt, zonder dat iemand het merkt of er iets van vindt. Ook zo is een tuin bedoeld, als een plek die je je eigen maakt en die een broedplaats is voor nieuwe verhalen. En ook al is deze tuin niet van jezelf, toch ga je er heen.

Een tuin voor twee. 'De boomtuin' van Jeroen Kooijmans.

Een tuin voor twee. ‘De boomtuin’ van Jeroen Kooijmans.