Jeroen Kooijmans

Sterke visuele beeldtaal

Mijn werk is direct en heeft een sterke visuele beeldtaal. In mijn werk streef ik ernaar realiteit, fantasie en poëzie samen te laten komen. Dat vindt zijn uitdrukkingsvorm in een aantal steeds terugkerende motieven in mijn werk zoals: tijd, optimisme, humor, architectuur, circulatie, utopie en geloof. Deze onderwerpen verzamel ik (regisserend en registrerend) in mijn archief en vanuit dit archief maak ik mijn werk.

Portret van Jeroen Kooijmans.

Portret van Jeroen Kooijmans.

Grensgebieden tussen film, architectuur en kunst

Ik ben geïnteresseerd in de grensgebieden tussen film(docu/fictie), architectuur en (schilder)kunst. Ik ben geïnspireerd door bijvoorbeeld Michael Haneke, Werner Herzog, Matthew Barney, Job Koelewijn, Le Corbusier, Gerrit Rietveld, Hieronimus Bosch en bijvoorbeeld schrijver Haruki Murakami. Zij creëren een surrealistische en soms absurde wereld die een relatie heeft met de werkelijkheid, die veel ruimte schept waarin ik als toeschouwer meega en deelgenoot wordt van het verhaal.

Actuele situaties

In mijn werk isoleer ik een onderwerp dat vaak te maken heeft met een actuele situatie. Ik bekijk dit genuanceerd vanuit verschillende invalshoeken; de geschiedenis, de ontwikkelingen, de idealistische oplossingen en transformeer het naar poëtische en metaforische beelden. Ik maak veel gebruik van het medium video in combinatie met architectuur, waarbij beweging en tijd een belangrijke rol spelen.

Locaties

Met mijn werk maak ik specifieke presentaties die vooral te zien zijn binnen de aan beeldende kunst gerelateerde plekken als galeries, instituten en musea. Ook presenteer ik de werken die daarvoor geschikt zijn (zoals bijv. korte films), via een breed toegankelijk medium als televisie, internet of in de openbare ruimte. Zo heb ik in 2013-2014  in het kader van het project The Non Urban Garden in Diepenheim De boomtuin gerealiseerd.

Meer informatie

www.jeroenkooijmans.com