Edward Clydesdale Thomson

Binnen en buiten

Edward Clydesdale Thomson houdt zich bezig met plaatsen en objecten op de grens van binnen en buiten, van wilde en getemde landschappen. Hij markeert een plek waar overzichtelijk huiselijk leven in contact komt met de natuurlijke wereld.

Ideologie

Thomsons belangstelling voor het landschap is niet bepaald ‘tam’ te noemen. In zijn boek As if an entrance is over there parafraseert hij Ann Bermingham en beschrijft hij landschap als ‘een actief strijdtoneel, waar ideologieën worden gevormd, getest, beteugeld en vernietigd’. Diverse ontwikkelingen van en discussies over het landschap of de tuin hebben het bovendien tot een plek gemaakt waar verschillende ideologische standpunten, zowel cultureel als politiek en, in toenemende mate, economisch naar voren komen. Deze ideologische begrippen en de transformatie van deze begrippen naar populaire symbolen die gebruikt worden op bij lifestyleproducten komen naar voren in werken die de ooit zo krachtige ideologieën in verband brengen met de neiging tot consumentisme.

Opleiding

Edward Clydesdale Thomson (geb. 1982) (Schots/Deens) is afgestudeerd in het MFA-programma van het Piet Zwart Institute in Rotterdam en in het Barch-programma van de Glasgow School of Art. In 2013 en 2014 is hij artist-in-residence in Iapsis, Stockholm en het Irish Museum of Modern Art, Dublin. Hij was eerder resident bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (2011-2012). In 2011 ontving hij de Lecturis Award en werd hij genomineerd voor de Nederlandse Prix de Rome. In 2013-2014 realiseerde hij in Diepenheim in het kader van het project The Non Urban Garden Garden Fence.

Tentoonstellingen

Belangrijke recente tentoonstellingen zijn onder meer:

  • 25 jaar Stadscollectie Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2013)
  • Causa finales, Galerie Fons Welters, Amsterdam (2012)
  • Secret Gardens, TENT, Rotterdam (2012)
  • Prix de Rome 2011, SMART Project Space, Amsterdam

Meer informatie

www.edwardthomson.net

Portret van Edward Clydesdale Thomson.

Edward Clydesdale Thomson